English version of this page

Se video: Vikingskipene trygge i sikkerhetsrigger fra Nordsjøen

Det er avgjørende med et nytt museumsbygg for å redde vikingskipene. Før byggingen tar til for alvor, må skipene sikres i det som er blitt et helt unikt og spektakulært prosjekt.

Tre personer står på stilas rundt et vikingskip.

Dette sikringsprosjektet er helt unikt. Her er løsninger som vanligvis brukes for industrien i Nordsjøen tatt i bruk for å sikre at skipene er sikre under byggearbeidet. Foto: Vegard Vike/KHM, UiO.

Det omfattende og unike sikringsprosjektet som skal redde vikingskipene, har vært planlagt i mange år. Nå skal verdens tre best bevarte vikingskip stå beskyttet i enorme stålrigger mens det nye Vikingtidsmuseet bygges rundt dem.   

 

Før byggearbeidene for nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy kunne starte, måtte gjenstandene på Vikingskipshuset sikres. Alle gjenstandene som kan flyttes, er varsomt pakket ned og transportert til museets magasiner på Økern. De tre praktsledene fra Oseberggraven er for skjøre, og er sikret i et spesialbygget rom inne på Vikingskipshuset. Vikingskipene tåler heller ikke å flyttes ut av bygget og må sikres på stedet. 

– Skipene er svært sårbare, og har aldri vært flyttet i sin nåværende tilstand. Det finnes ingen tilsvarende erfaringer å støtte seg på hverken i Norge eller verden, så dette sikringsprosjektet er helt unikt, forteller David Hauer, ansvarlig konservator for SGO-prosjektet (Safeguarding of objects) som omfatter sikring, flytting og langsiktig bevaringsstrategi for sledene og vikingskipene ved Kulturhistorisk museum. 

50 tonns stålrigger

Men hvordan sikrer man egentlig vikingskip under så krevende forhold? Prosjekteringsgruppen i SGO-prosjektet har utarbeidet løsningene i samarbeid med Imenco Smart Solutions, et selskap som til vanlig produserer løsninger for industrien i Nordsjøen. For å redusere risikoen for vibrasjoner og annen påvirkning fra byggeprosessen, bygges skipene inn i enorme stålrigger som veier opp mot 50 tonn hver. Riggene, som senere skal tjene som flytterigger, hviler nå på fire kraftige stålbjelker som er fundert i kjelleren i det tidligere Vikingskipshuset.

– Energien fra byggeprosjektet fanges opp i disse bjelkene, og dempes av vibrasjonsisolatorer. På den måten blir vikingskipene utsatt for minimalt med vibrasjoner og rystelser, forklarer Hauer. 

Underveis i byggeprosjektet vil vikingskipene og sledene som er igjen på Vikingskipshuset bli nøye overvåket. Alle som jobber på byggeplassen, har en alarm som gir signal dersom vibrasjonene overstiger tillatt grenseverdi for gjenstandene.

Fryktet full kollaps

Vikingskipshuset var dimensjonert for 40 000 besøkende da det åpnet i 1926, men før det stengte hadde museet over en halv million årlig besøkende. Over tid har vibrasjoner fra publikum, temperatursvingninger og mangelfulle støttesystemer skadet skipene, og ekspertene har fryktet full kollaps. 

– Et nytt museumsbygg er helt avgjørende for at nedbrytingen av vikingskipene og andre skjøre gjenstander fra vikingtida kan bremses, slik at kulturarven kan oppleves også av kommende generasjoner. Byggeprosjektet utgjør en risiko for vikingskipene, men det verste for skipene er om vi ikke hadde gjort noe som helst, avslutter Hauer. 
Nå skal de tre vikingskipene stå beskyttet i stålriggene mens det nye museet bygges, før de skal flyttes på skinner inn i det nye bygget. 

Det er Statsbygg som bygger det nye Vikingtidsmuseet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Av Mari Parelius Wammer
Publisert 16. mars 2023 13:12 - Sist endret 16. mars 2023 13:43